Hub Noord-Brabant
 

Vragen?

Onze logopediste, Angela Wijnands, is werkzaam op dinsdag en donderdag.


Logopedie en Widgit Go NL

Widgit Go NL is een spraak-app voor op de iPad. Deze app is goed inzetbaar voor kinderen met communicatieve beperkingen. Op onze school zijn diverse leerlingen die niet spreken, of onduidelijk spreken. Veel van deze leerlingen hebben een eigen iPad, waar de app Widgit Go NL opstaat. Op school hebben wij voor deze leerlingen een eigen raster gemaakt, ter ondersteuning van de communicatie. Op dit raster kan de leerling een rubriek (plaatje) aanklikken, waar hij iets over wil vertellen. Hij kan kiezen uit bv.: eten en drinken, huis, gevoel, school, mensen, spelen, acties. Als hij deze rubriek heeft aangeklikt, verschijnt er weer een nieuw raster, waar de leerling weer kan kiezen welke afbeelding hij wil aanklikken. Alle plaatjes, die een leerling aanklikt, worden uitgesproken. Op deze manier kan de leerling vertellen dat hij verdrietig is, of dat hij aardbeien het lekkerste fruit vindt, of dat hij met de taxi naar school is gekomen. Je kunt heel eenvoudig rubrieken (bladen) of woorden toevoegen. Widgit Go beschikt over 13.000 symbolen (plaatjes), maar je kunt ook je eigen foto’s toevoegen (bv. bij de rubriek: “personen”)

Tijdens de logopedie gebruik ik Widgit Go bij veel van mijn spraak- en taallessen, ook bij de sprekende leerlingen. Ik maak themabladen, bijvoorbeeld bij het thema: “Brandweer” en leerlingen leren spelenderwijs de woorden (uitbreiding woordenschat).   

Ook bij leerlingen met uitspraakproblemen, maak ik bladen met woorden met de moeilijke klanken. Leerlingen kunnen de afbeeldingen dan aanklikken en horen dan de juiste uitspraak. Als ze het woord zélf kunnen uitspreken, kan ik dit geluidsfragment opnemen en kunnen ze het zelf eindeloos terugluisteren. Ook kun je de bladen uitprinten, zodat de leerling de woorden thuis of in de klas nog eens kan oefenen. Aangezien de meeste leerlingen graag met de iPad werken, is het werken met Widgit Go erg stimulerend voor onze leerlingen.