Hub Noord-Brabant
 

Huishoudkunde

Inleiding

Hoe schoon is...
Leren je kamer of huis schoon te houden of om dit samen te doen.

Huishoudkunde les

Met de huishoudkunde lessen streven we ernaar dat onze leerlingen zo veel mogelijk zelfstandig een kamer of huis schoon kunnen maken, of hierbij kunnen helpen. De meest voorkomende werkzaamheden worden aangeleerd op het gebied van schoonmaken. Hierbij kan gedacht worden aan o.a. vegen, stofzuigen, stoffen ramen zemen etc.

Tijdens de lessen wordt tevens aandacht besteed aan het verzorgen van de was. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld: gebruiken van de wasmachine en droger, was ophangen, strijken, was vouwen, was sorteren etc.

Elke leerling krijgt de mogelijkheid om op zijn of haar niveau te werken. We maken hiervoor gebruik van picto-werkkaarten en eenvoudig geschreven werkkaarten met foto’s. Wanneer de leerlingen doorstromen naar de bovenbouw, wordt naast het huishoudelijk schoonmaken ook meer aandacht besteed aan de beroepsvaardigheden voor het werken in groothuishouding. Dit houdt in dat de leerling vaardigheden aanleert voor de schoonmaakwerkzaamheden in bedrijven.

Branchegericht schoonmaken

Naast de lessen voor het schoonmaken van eigen kamer of woning bieden wij de cursus ‘Branchegericht schoonmaken in de groothuishouding’ aan. Met het landelijk erkend certificaat, vergroot de leerling de kansen op de arbeidsmarkt in de richting van de schoonmaak.

Hiermee hebben de leerlingen en mooie basis om onder begeleiding te kunnen gaan werken in de schoonmaakbranche.

De cursus duurt ongeveer een half jaar. Er wordt gewerkt aan de volgende competenties: voorbereiding werk, veiligheid en milieu, kwaliteit, samenwerken, communiceren, probleemoplossing.

Huishoudkunde