Hub Noord-Brabant
 

Techniek

Het leven zit vol met techniek, overal en dagelijks kom je ermee in aanraking. Wij vinden het daarom belangrijk om binnen het vak techniek leerlingen kennis te laten maken met handelingen, werkzaamheden en vaardigheden die daarbij horen.   

“Leerlingen enthousiast maken voor techniek “  zowel voor jongens als voor meisjes!!

Leerlingen starten met een fase waarin ze kennis maken met verschillende materialen, machines en gereedschappen. Stap voor stap komen de leerlingen tot het maken van werkstukken. We werken veelal met hout, metaal en kunststof. In het lokaal maken we gebruik van de standaard machines zoals: “boormachine, schuurmachines, figuurzaagmachine en boor/schroefmachines”. Ook komen ze in aanraking met de basisgereedschappen en bevestigingsmiddelen zoals schroeven, spijkers, bouten en moeren. De veiligheid binnen het technieklokaal is een belangrijk aspect en zal regelmatig aan bod komen.  

Wanneer het vak techniek een keuzevak wordt van een leerling dan gaat hij/zij zich verdiepen. In deze fase worden de basisvaardigheden verstevigd en uitgebreid naar vakgerichte competenties. Het doel is dat de leerling het geleerde toe kan passen op een latere werkplek of in de beroepspraktijk. Afstellen van machines, werken vanuit een technische tekening, het monteren van een werkstuk met de juiste bevestigingsmiddelen en de afwerking. Dit alles wordt aangeleerd via een stappenplan.

Verder hebben we aandacht voor de verschillende beroepenvelden binnen techniek zoals bijvoorbeeld: “een stukje elektrawerk, schilderwerk, installatiewerk of fietstechniek”. De stage’ s die de leerling, met interesse voor techniek, gaat lopen zullen ook zoveel mogelijk hierop aansluiten.

Wat we naast dit alles ook heel belangrijk vinden is samenwerken, een opgeruimde werkplek en elkaar aanspreken op veiligheid.