Hub Noord-Brabant
 

Tuinbouw

December 2016
Kerstbomenverkoop Bosbouwproject: een groot succes!
De kerstbomenverkoop op het terrein van staatsbosbeheer is een traditie geworden. Het vond voor de derde keer plaats. Er was veel belangstelling vanuit collega's en ouders, die onder, het genot van een beker warme chocolademelk een kerstboom kwamen uitzoeken. Van de opbrengst wordt gereedschap gekocht. We wensen jullie allemaal een prettig en mooi kerstfeest toe!

2016 December Tuinbouw

 
 Juli 2016
Bosbouwproject in de Maashorst.
De vakantie staat voor de deur, velen pakken hun koffers en gaan naar het buitenland  (want daar zou het mooier zijn). Onze leerlingen die dit jaar mee naar het bosbouwproject in de Maashorst zijn gegaan weten inmiddels beter. De Maashorst is een heel gevarieerd natuurgebied met een grote biodiversiteit. Het is echt de moeite waard om daar eens een wandeling te maken. Onze leerlingen werken er met plezier. Een aantal belangrijke activiteiten zijn: onderhoud van het heideveld en van de paden, berken en dennenbomen verwijderen en Vogelkers afzetten.Tijdens het werken kwamen we grote grazers tegen: Schotse Hooglanders en Wilde Paarden (de Exmoor Pony) ! Misschien komt U ze wel tegen als U een wandeling maakt.
Een fijne vakantie! 

Meer info: http://www.allemaalmaashorst.nl/

o     De tuinbouw
De tuinbouw is de groene lijn, die als leidraad door  onze school loopt.  In de onderbouw kom je in aanraking met zoveel mogelijk verschillende onderdelen van het vak. We noemen dit de oriëntatie fase. Aan het einde van deze fase heb je een globaal beeld van wat het vak inhoudt. 
Tuinkas
Als je aan de slag gaat in onze tuinkas, kom je er achter hoe een plant groeit en ontwikkelt en wat daar nu precies voor nodig is. We gebruiken daarvoor een IPad, waarmee een stopmotion film wordt gemaakt.
stopmotion film erwt. https://youtu.be/b_RrF-q-XLk
Stopmotion moestuin potjes           https://youtu.be/_1bN3zSYQCA
Zo zie je een plant echt groeien!.
 
o De moestuin
In de moestuin komen verschillende vaardigheden aanbod, zoals het spitten, harken, schoffelen, zaaien, verzorgen van de planten en natuurlijk het oogsten.
Wanneer we een goede oogst hebben, kun je deze zelf gaan proeven. In de kookles maak je hiervan de lekkerste gerechten of je krijgt het mee naar huis. 
De smaak van onze lokaal geproduceerde groentes is niet te evenaren.
 
o Stadstuin en Patio
In de stadstuin leer je hoe je een tuin moet onderhouden, dat is niet alleen handig voor je ouders, maar ook als je later op je zelf gaat wonen.
Onkruid wieden, grasmaaien, harken, haag knippen enz.
 
o Bessentuin of snoeptuin?
Achter de school verstopt, bevindt zich de bessentuin. Daar gaan we aan het einde van de les vaak langs of er nog wat te snoepen valt.
Aardbeien, frambozen, rode bessen, bramen, bosbessen, kersen, peren, pruimen, druiven en appels kun je er vinden
Soms hebben we zoveel geoogst, dat heel de school mag meegenieten..
Verdiepingsfase:
In deze fase gaat het serieuzere werk beginnen. We gaan alle tuinvaardigheden  (tuin skills) op een zo hoog mogelijk pijl brengen. We besteden aandacht aan de werkhouding, gereedschapskennis + onderhoud, planten namen, snoeien, winter klaarmaken, op locatie werken en nog veel meer. Het is logisch, dat we hier meer tijd voor nemen. Aan het eind van deze fase heb je een goed beeld van het vak tuinbouw. Je kunt dan een bewuste keuze maken of je door wilt gaan met het vak.
Wanneer je deze fase goed doorlopen hebt, heb je een goede basis om door te gaan voor een officieel landelijk erkend Certificaat Werken in het Groen. 
 
Certificaat Werken in het Groen.
Dit is een officieel erkend certificaat, dat na een examen of proeve van bekwaamheid, uitgegeven wordt door de examinator van de KPC groep.
In dit certificaat komen alle aspecten van het tuinonderhoud aanbod. 
Je kan op twee niveaus je certificaat behalen :
o SVA 1 Werken in het groen “school omgeving”.  
          Je doet op school in de vertrouwde omgeving examen. 
http://www.scholingvoorarbeid.nl/programma.html
 
 
o SVA 2 Werken in het groen “Werken op locatie”
Je doet examen op het stagebedrijf. 
 
 
Tuinbouw Projecten:
o Geranium markt.
Dit is een project, wat door alle fasen heen loopt en een ieder op zijn eigen niveau een bijdrage aanlevert. We kweken met zijn allen ongeveer 600 geraniums op. Het stekken, planten en het verzorgen van de planten ligt in de handen van de leerlingen. Ze kweken ze op, totdat ze verkoop klaar zijn. Dan gaan we op zoek naar kopers. Vaak zijn dit de opa’s en oma’s  en ouders van de leerlingen. Zo genereren we extra middelen voor het schoolkamp. 
 
o Kerstmarkt.
Er wordt  voor de kerstmarkt een groot aantal kerststukjes gemaakt. Voor jezelf en voor het goede doel van dat jaar. We brengen een aantal kerststukjes naar het bejaardentehuis. Deze worden altijd met veel bewondering en blijdschap ontvangen.
 
o Stichting Brabant Wonen 
In de Tuinstraat  ( een zeer toepasselijke naam) houden onze certificaat kandidaten een tuin bij, die ze zelf hebben aangelegd in samenwerking met Stichting Brabant Wonen. 
 

Tuinbouw